25.01.2022 t.k. Softnet - Andrej Boštjančič Foto: Barbara Reya/www.barbarareya.si

Slovensko podjetje ob 25-letnici tudi v Afriki

V Afriki se izredno hitro širi digitalizacija družbe – od mobilnega plačevanja do ostalih spletnih storitev. To je ena od ugotovitev, ki jo je izpostavil direktor podjetja Softnet, Andrej Boštjančič. Softnet se ukvarja z informacijskimi in telekomunikacijskimi rešitvami in letos beleži 25-letnico delovanja. Uspešno so se razširili v Azijo, sedaj pa se širijo še v Afriko, kati tudi tam so se razvile številne multinacionalke.

»Po širitvi v Azijo smo se odločili, da največji potencial za novi posel predstavlja afriški kontinent. Veliko podjetij se namreč širi ravno tja in ta podjetja so v večji meri že naše stranke. Poleg tega v Afriki opažamo izredno hitro digitalizacijo družbe – od mobilnega plačevanja do ostalih spletnih storitev,« je povedal Andrej Boštjančič, direktor Softneta. Letos beležijo 25-letnico delovanja, s svojimi storitvami pa so prisotni že v 16 državah. Med drugim tudi na Filipinih, Vietnamu in Singapurju. Zagotavljajo celostne telekomunikacijske storitve, ki so prilagojene potrebam posameznega podjetja. So hitro odzivni in prilagodljivi, strankam pa nudijo vso podporo na enem mestu.

Svoje omrežje so zgradili že zgodaj

Širitev v Azijo jim je prinesla globalne projekte, ki so presegli zahtevnost regionalnih. »V letu 2002 smo sprejeli odločitev širitve najprej na balkanske države in v letu 2010 še v Azijo. V vseh teh časih se je potreba po telekomunikacijskih storitvah povečevala, rasla je tudi zahtevnost in kompleksnost. Že zgodaj smo začeli graditi svoje optično omrežje. Tako imamo lastno optično omrežje ne samo v Sloveniji, ampak v vseh večjih mestih nekdanje skupne države. S tem smo postali zelo pomemben igralec na trgu storitev za podjetja v regiji,« še dodaja Boštjančič. V teh letih so povečali tudi število zaposlenih. Je pa svojevrsten izziv predstavljalo tudi zaposlovanje v pandemiji, saj so morali svoje zaposlene tudi izobraževati in uvajati. Sedaj je v vseh podjetjih v skupini Softnet že skoraj 100 zaposlenih. »V letu 2007 smo postali tudi operater za fiksno telefonijo najprej v Sloveniji, potem še v Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Srbiji in nazadnje še v severni Makedoniji,« je pomemben razvoj podjetja strnil direktor Softneta.  Postali so še operater mobilnih telekomunikacijskih storitev v Sloveniji. Tako omogočajo ves nabor mobilnih storitev, vključno s 5G, VoLTE, VoWifi in E-SIM.

Foto: Andrej Boštjančič, direktor Softneta in Omrežja (foto Barbara Reya)