Slovenski Ledinek na Švedskem zaključuje enega največjih projektov

Podjetje Ledinek na Švedskem končuje enega svojih največjih projektov, kjer so postavili nov tovarniški obrat za proizvodnjo križno lepljenih panelov (CLT) v švedskem podjetju Södra. Nov obrat so postavili v sklopu njihove tovarne v kraju Väröbacka, kjer je podjetje Ledinek pred tremi leti postavilo manjšo testno linijo za proizvodnjo CLT panelov, s katero je stranka začela vstopati na trg CLT proizvodov. Podjetje Sodra ima na tej lokaciji veliko tovarno celuloze, v sklopu katere proizvaja električno energijo, daljinsko ogrevanje v okolici ter veliko žago za predelavo hlodovine. 

Projekt je trenutno v zaključni fazi elektromontaže, PLC programiranja, testiranja opreme in šolanja kadrov. Sedaj so izvedli tudi certificiranje proizvodnje na podlagi pregleda opreme iz strani neodvisnih institucij, ki takšne certifikate izdajajo. »Opravljen je bil pregled opreme s prisotnostjo presojevalcev pri izdelavi nekaj CLT panelov, iz katerih so po zaključku proizvodnje izrezali vzorce za testiranje izdelkov. Sledi pridobitev certifikata, da lahko pričnejo izdelke tudi proizvajati za trg. Projekt bo zaključen skladno s planom konec oktobra,« je dejal vodja projektov pri podjetju Ledinek Engineering Drago Pregl.

Fazi certificiranja sledi še faza optimizacije, povečevanje proizvodne kapacitete, dodatnega šolanja kadrov in njihovih operaterjev, ki sicer že poteka in se bo nadaljevalo tudi v avgustu. Oprema za proizvodnjo je produkt podjetja Ledinek, ki ponuja učinkovite sistemske rešitve, skrbno načrtovano postavitev in najsodobnejšo opremo. »Zmogljivost nove linije je ocenjena na približno 100 tisoč kubičnih metrov letne proizvodnje, kar je pomemben korak za konkurenčnost podjetja Sodra na trgu križno lepljenih panelov (CLT),« dodaja Pregl.

V švedskem podjetju Södra so se na podlagi uspešnega vstopa na trg CLT proizvodov, ter na osnovi uspešne proizvodnje omenjenih izdelkov na testni Ledinekovi CLT liniji lani odločili, da investirajo v opremo za nov največji proizvodnji obrat za proizvodnjo CLT plošč v Skandinaviji. S tem so potrdili svojo namero, da želijo postati vodilni dobavitelj tovrstnih izdelkov v nordijski regiji.

Zanimivost je, da je proizvodna hala, v katero je postavljena celotna oprema, z izjemo žerjavne progo, narejena iz lepljenega konstrukcijskega lesa, kjer je vgrajenega približno 3000 m3 lesa. Veliko priznanje podjetju Ledinek je izkazano tudi v tem, da so vsi lepljeni konstrukcijski elementi izdelani na njihovi opremi na Švedskem. CLT panele so izdelali v lastni CLT liniji, lepljene lamelirane nosilce pa so za njih izdelali v drugem švedskem podjetju Möelven v Törebodi, katero ima prav tako Ledinekovo linijo za proizvodnjo ravnih in ukrivljenih lameliranih lepljenih nosilcev.

Posebnost projekta je tudi v tem, da so pri pripravi in realizaciji projekta morali upoštevati švedske standarde izdelave opreme in zelo human pristop do dela. Izpostavljajo, da je pri njih odnos do človeka na prvem mestu, saj sta varnost ljudi in pogoji dela na visokem nivoju. »So bistveno višji kot drugje po svetu, kjer delamo,« še dodajajo iz podjetja, ki deluje v več kot 50. državah po svetu.

Švedska je njihov drugi največji projekt na področju izdelave opreme križno lepljenega lesa. V projekt pa so bili vključeni in z njim povezani vsi v podjetju.