V Aziji so še vedno pod pritiski strogih omejevalnih ukrepov

Vzhodnoazijske države imajo mnogo bolj strog režim, vezan na ukrepe  zaradi epidemije covida-19, kot pa ga imamo pri nas v Evropi. »Poslovanje na Kitajskem se je po popolnem tri mesečnem zaprtju toliko spremenilo, da je hkrati v pisarni lahko samo 50 % zaposlenih,« je o poslovanju v azijskih državah povedal direktor Softneta Andrej Boštjančič, ki posluje v 17 državah po svetu. Ukrep izhaja iz previdnosti, da njihovo poslovanje ne bi bilo popolnoma onemogočeno, če bi morali vsi zaposleni zaradi okužb v karanteno na posebno lokacijo.

Tovrstno poslovanje seveda predstavlja svojevrsten izziv, kajti še vedno ni dovolj kadra. Prav tako je otežena podpora njihovih podjetjem, kljub temu, da so njihovi zaposleni odzivni in prilagodljivi. Če nekdo pride v stik z okuženo osebo, karantena v domači oskrbi zaradi njihove politike ni mogoča. »Opažam, da je veliko boljša zdravstvena situacija v ostalih azijskih državah. Izpostavil bi Filipine, Vietnam in Singapur, kjer uporabo zaščitnih mask zahtevajo samo še v zaprtih prostorih,« je pojasnil Boštjančič.

V Evropi se soočamo s hudim pomanjkanjem kadra, predvsem v deficitarnih poklicih, podobno velja tudi za azijske države. »Glede kadra lahko trdim, da je situacija pri njih za odtenek boljša, še vedno pa se spopadajo s to problematiko,« je še o tem kaj se dogaja po svetu dejal Boštjančič, ki je ravno te dni obiskal Singapur in Vietnam, trenutno pa se nahaja na Filipinih.