Svet kave v Zagrebu združuje najboljše regionalne bariste

V teku je veliki finale največjega regionalnega tekmovanja za bariste Barcaffè Barista Cup. Zmagovalec prejme nagrado v vrednosti 2 tisoč evrov in prestižno izobraževanje L.A.G.S.

V finale največjega regionalnega tekmovanja v pripravi kave Barcaffè Barista Cup, ki bo 1. oktobra ob 12. uri v zagrebškem vadbenem centru Barcaffè Akademija na Radnički cesti 1A, prihaja izbranih 9 najboljših mladih baristov iz Hrvaške, Slovenije in Srbije. Zmagovalca natečaja čakajo dragocene nagrade in ena zares vrhunska izkušnja, obiskovalce pa zabava, niz zanimivih dogodkov in priložnost za druženje z najboljšimi poznavalci kave v regiji. Za dobro vzdušje in podporo tekmovalcem bosta poskrbela voditelja Ana Radišić in Joško Lokas.

Foto: Barcaffè Barista Cup

Letošnji Barista Cup združuje izjemne mlade upe iz regije

Zavedajoč se, da za vsako skodelico kave stoji trud in znanje strokovnega bariste, Barcaffè espresso ponosno organizira regijsko tekmovanje Barcaffè Barista Cup. Gre za zelo zanimiv dogodek, ki iz leta v leto zbere ne le najboljše bariste iz regije temveč tudi vse ljubitelje kave espresso, strastne poznavalce, ki v kavi uživajo ali jo radi pripravljajo za druge.

Letošnji Barista Cup združuje izjemne mlade upe iz regije, ki imajo v svetu kave svetlo prihodnost. Devet finalistov se pomeri v treh disciplinah: priprava kave espresso, free-pour latte in signature drink

Strokovna žirija je iz vsake države izbrala tri kandidate, med katerimi so Andrej Vajčner, Marko Čačić in Kristijan Tomeković iz Hrvaške, Katarina Feucht, Eva Bogdan in Klemen Maček iz Slovenije ter Mateja Putić, Nikola Milićević in Vanja Viner iz Srbije.

Kdo bo osvojil naziv najboljšega barista v regiji za leto 2022, bomo izvedeli ta konec tedna – v soboto, 1. oktobra, na mednarodni dan kave.

Zmagovalca čakajo bogate nagrade

Barcaffè espresso je za tekmovalce pripravil bogate nagrade. Zmagovalec prejme prestižno certificirano izobraževanje L.A.G.S., izobraževanje praženja s specialty kavami z vrhunskim poznavalcem kave Nikom Orošijem, izobraževanje Barcaffè espresso barista in nagrado v višini 2 tisoč evrov. Nagrajeni bodo tudi ostali tekmovalci – poleg bogatih izkušenj in možnosti učenja od najboljših je Barcaffè zanje pripravil številne druge nagrade.

V žiriji vrhunski profesionalci

Strokovno žirijo letošnjega Barista Cupa sestavljajo veliki ljubitelji ter vrhunski poznavalci kave in načinov priprave kave, od katerih se lahko nekaj nauči vsak resen ljubitelj tega čarobnega napitka. Takšnega tekmovanja zagotovo ne gre izvesti brez Nika Orošija. Nik je najbolj znan hrvaški barista, večkratni Barista Champion, lastnik pražarne specialty kave, tudi dobitnik nagrade World Baristas Choice Award. Svoje znanje nesebično prenaša na nove generacije baristov. V sodelovanju z baristi Barcaffè je ob lanskem odprtju zagrebške Barcaffè Akademije izdal tudi knjigo Barcaffè barista book. V žiriji bodo tudi priznani sodniki Peter Ševič, trener AST in strokovnjak za specialty kavo, Aleš Gorenc, zmagovalec slovenskega Barista Cupa 2022, Renata Kočevar, trenerka L.A.G.S. in državna prvakinja 2019 v kategoriji črnega lončka, Filip Lipnik, barman, profesor in lastnik šole “Art of Bar Academy”, Matija Matijaško, zmagovalec Ljubljana Barista Battle in glavni edukator zagrebške Barcaffè Akademije ter Novak Nenezić, trener Barcaffè barista in član svetovnega združenja barmanov.

Barcaffè – polstoletna tradicija

Barcaffè je blagovna znamka s 50-letno tradicijo, ki se na svoji poti od sončnih nasadov do skodelice popolnega espressa posveča izbiri najbolj kakovostnih kavnih zrn. Barcaffè nenehno sledi trendom in prisluhne novim zahtevam svojih partnerjev in uporabnikov, s poudarkom na stalnem razvoju in izboljšavah proizvodnje in izdelkov, inovativnosti in skrbi za kakovost. Dodatno potrditev vrhunske kakovosti dokazuje tudi osvojenih 13 zlatih medalj na mednarodnem tekmovanju Coffee Tasting, med katerimi je zadnjo lani osvojil Barcaffè espresso India Single Origin. S profesionalnimi tekmovanji, kot je regijski Barcaffè Barista Cup, želi Barcaffè pokazati svojo ljubezen, predanost in strast do kave, hkrati pa graditi podobo strokovnjaka na področju espressa in ponuditi priložnost vsem zainteresiranim baristam, da vlagajo v svoje znanje in napredujejo v tem zelo priljubljenem poklicu.

Foto: pexels.com