Državni sekretar Čelik na odprtju 27. Foruma sredozemskih pomorskih muzejev

Državni sekretar Matevž Čelik se je 29. septembra udeležil slavnostnega odprtja 27. Foruma sredozemskih pomorskih muzejev. Forum, ki se letos osredotoča na odprtost, dostopnost in multikulturnost skupnega Sredozemlja, gosti Pomorski muzej “Sergeja Mašera” Piran.

V uvodnem govoru je državni sekretar Čelik povedal: “Živimo in delamo v prostoru, kjer se ljudje z vsemi svojimi razlikami, verskimi, jezikovnimi, svetovnonazorskimi, političnimi in družbenimi, že stoletja učimo drug od drugega. Zdi se, da živimo v času velikih kriz. A obenem živimo v času velikih priložnosti. Imamo večje možnosti za mednarodno sporazumevanje kot kdaj koli doslej. Zato je vaše zavzemanje za dostopnost, vključevanje manj privilegiranih in ranljivih, za krepitev večkulturnosti in medkulturnosti ter za solidarnost tako zelo pomembno. Veseli me, da Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran spleta mednarodne povezave, ki izhajajo iz te posebne geografske točke, in je aktiven partner v Združenju sredozemskih pomorskih muzejev. Organizacija foruma prav v tem delu Sredozemlja, v Tržaškem zalivu, kaže pot sobivanja prav tu, v tem prostoru, z lastno zgodovinsko izkušnjo, ki je seveda lokalna, a obenem univerzalna, sredozemska.”

Tema tokratnega foruma, ki so ga naslovili “Morje, ki združuje – Pomorski muzeji in sobivanje različnosti v Sredozemlju”, se usmerja v širšo dostopnost, preseganje omejitev, upoštevanje regionalne in večkulturne občutljivosti. Veliko prostora so dali dobrim praksam pomorskih muzejev, ki Sredozemlje povezujejo, prispevajo k humanitarni pomoči in integraciji ter razvoju trajnostnega kulturnega turizma. V ospredju so štirje tematski sklopi: solidarnost in dostopnost muzejev, njihova vloga v trajnostnem in kulturnem turizmu, formalne omejitve in možnosti povezovanja obalnih območij različnih držav ter motivacija mladih generacij. 

Forum organizira Združenje sredozemskih pomorskih muzejev (angleško Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM), ki vključuje 35 muzejev iz 12 držav. Združenje AMMM je bilo ustanovljeno v Dubrovniku leta 1998. Med ustanovnimi člani je bil tudi Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran. Združenje povezuje pomorske muzeje sredozemskih držav Italije, Španije, Portugalske, Gibraltarja, Francije, Kneževine Monako, Malte, Alžirije, Turčije, Grčije, Hrvaške, Črne gore in Slovenije.

Ključno poslanstvo združenja je, poleg mednarodno-regionalnega mreženja sorodnih muzejev, zlasti sodelovanje in skupno delovanje pri ohranjanju, vrednotenju in popularizaciji pomorske dediščine Sredozemlja ter trajnostno naravnanega odnosa do morja in mediteranskih kultur.

Sicer pa 29. septembra obeležujemo svetovni dan pomorstva, ki je bil letos usmerjen v trajnostno prihodnost pomorskega sektorja, v kateri bo še večji poudarek na varovanju občutljivega morskega okolja.

Vir: Ministrstvo za kulturo

Foto: 27. Forum sredozemskih pomorskih muzejev, ki se letos osredotoča na odprtost, dostopnost in multikulturnost skupnega Sredozemlja, gosti Pomorski muzej “Sergeja Mašera” Piran | Avtor Pomorski muzej “Sergej Mareša” Piran