Zaradi deviantnih ravnanj Detektivsko varnostna agencija vdira tudi v sisteme podjetij

Ste mislili, da so milijonske kraje znotraj podjetij le napeta vsebina priljubljenih kriminalnih filmov in serij? Če ste odgovorili pritrdilno, se motite.

Eden večjih letošnjih primerov, ki jih je pod okriljem direktorice Bernarde Škrabar Damnjanović uspešno dokončala mednarodno prepoznavna Detektivsko varnostna agencija, je kar polmilijonska izguba podjetja zaradi notranjih tatvin. Uspelo jim je izslediti storilce in jih predati pristojnim organom pregona.

Nikakor pa ne gre za osamljen primer. Specializirani preiskovalci imajo namreč s tovrstnimi kaznivimi dejanji polne roke dela, saj storilci svoja dejanja pogosto prikrijejo, tako da lahko vodstvo podjetja sprva zmotno misli, da gre za reden opravičen izpad in se kraje niti ne zavedajo. Da se deviantna ravnanja ne bi ponavljala oziroma, da se le ta sploh ne bi zgodila, pa pri agenciji opravljajo teste informacijskih in klasičnih varnostnih sistemov in pomagajo vzpostaviti ustrezne varnostne mehanizme.

V Agenciji z desetletno tradicijo med drugim izvajajo tudi teste s poligrafom, teste na prepovedane droge in alkohol, preverjanje bolniških odsotnosti ter preverjanje skladnosti potnih stroškov. V zadnjem času vse pogosteje opravljajo preiskave ob razvezah in v povezavi s skrbništvom nad otroki, neplačevanju preživnine, zbirajo dokaze o nasilju v družini, izvajajo poizvedbe o aktivnosti otrok in iščejo pogrešane ali skrite osebe. Poleg naštetega izvajajo tudi digitalne preiskave in skrbijo za varnostno tehniko.

Foto: Detektivka Bernarda Škrabar Damnjanović