Na voljo je veliko orodij, s katerimi lahko obvladujemo covid

Kot je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, tudi ob vstopu v jesensko-zimski val okužb izrednih razmer ni.

»Covid sprejmemo kot neko novo realnost. Če smo bolni, ostanimo doma«, je pozval minister in spomnil, da sta poleg samozaščitnih nefarmakoloških ukrepov na voljo tudi prilagojeno cepivo in zdravilo.

Več o slednjem je povedal namestnik vodje delavnega paketa Klinična obravnava in zdravljenje pri posvetovalni skupini na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), sicer pa infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana prof. dr. Janez Tomažič, ki je zdravilo paxlovid označil za zelo učinkovito, saj po njegovih besedah za kar 90 % zmanjša potrebo po hospitalizaciji in prav tako zmanjša tudi smrtnost. »Pomembno pa je tudi, da ga bolnik prejme čim prej po potrjeni okužbi«, je izpostavil in dodal, da ga zdravnik predpiše na zeleni recept. Sicer pa je zdravilo namenjeno predvsem bolnikom, ki imajo hudo imunsko pomanjkljivost, za vse starejše od 60 let in pa tudi za osebe s prekomerno telesno težo.

Vodja posvetovalne skupine pri NIJZ in predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel je pojasnil, da število okuženih narašča tudi drugod po Evropi. Po njegovih besedah bomo vrh okužb dosegli predvidoma v drugi polovici oktobra in ob tem je znova spomnil na pomen preventivnih ukrepov.

K odgovornemu obnašanju je pozval tudi državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Tadej Ostrc, ki je ob tem spomnil še na začetek novega študijskega leta. Minister za zdravje in minister za izobraževanje, znanost in šport sta visokošolskim zavodom in študentskim domovom poslala skupno pismo za študente, v katerem sta izpostavila priporočila za varen začetek novega študijskega leta. 

Znova je spomnil tudi na povezavo med stroko in izvajalci ter uporabniki zdravstvenih storitev na drugi strani. Ministrstvo je po njegovih besedah v stiku z izvajalci cepljenja in potrebe s terena kažejo, da vsi, ki se želijo cepiti, jim je dostopnost do cepljenja omogočena. To je potrdila tudi Tea Stegne Ignjatovič, strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana, kjer so glede na povečan interes za cepljenje okrepili število cepilnih mest in ekipe, ki izvajajo cepljenje. »Interesa za cepljenje je največ ob koncih tedna – na današnji dan bodo predvidoma cepili več kot 600 oseb. Največ oseb se cepi s četrtim odmerkom, največ interesa pa je za najnovejše cepivo, prilagojeno različici omikrona«, je dejala.

Da cepljenje s prilagojenim cepivom poteka tudi v domovih starejših občanov, je potrdila vodja Službe za dolgotrajno oskrbo na Ministrstvu za zdravje Tanja Petkovič  in dodala, da so zdravilo paxlovid že začeli uporabljati tudi domski zdravniki.  »Zavedanje stanovalcev in svojcev je na zelo visoki ravni«, je še dodala.

Vsi sogovorniki so se strinjali, da je na voljo veliko orodij, s katerimi lahko obvladujemo epidemijo in tako še naprej ostajamo odprta družba.  

Foto: pexels.com