Oreh
Oreh je pomemben vir hrane že od drugega stoletja pred našim štetjem. Poznamo veliko vrst orehov, najpomembnejši pa je prav navadni oreh, katerega jedrca so bogata z maščobami, beljakovinami, vlakninami in nekaterimi minerali in vitamini.
Oreh poleg maščob vsebuje tudi vlaknine in spojine z antioksidativnimi lastnostmi, ki uravnavajo prebavo, visoka pa je tudi vsebnost aminokislin.

Hrana za možgane
Motorične in kognitivne funkcije se s starostjo zmanjšujejo. Orehi vsebujejo vitamin E, alfa-linolensko kislino in polifenolne spojine, ki pripomorejo k ohranjanju teh funkcij. Zmanjšujejo pa tudi tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni, saj redno uživanje orehov krepi spominske sposobnosti.
Povezave z uporabnimi recepti, ki vsebujejo orehe:
- https://njaminjami.si/recipe/2637/ (kruh z orehi)
- https://njaminjami.si/recipe/recept-za-potico-z-orehi/ (orehova potica)
- https://njaminjami.si/recipe/duseno-rdece-zelje-s-kostanjem-in-orehi/ (dušeno zelje s kostanjem in orehi)
Foto: freepik.com
Pustite odgovor