Strupen titanov dioksid še zmeraj prisoten v nekaterih šolskih potrebščinah

7. avgusta je potekel šestmesečni rok, ki ga je postavila Evropska komisija, da se titanov dioksid (TiO2) na območju Evropske unije preneha uporabljati kot aditiv za živila. Sedaj za to izjemno škodljivo kemikalijo velja popolna prepoved, kljub temu pa zakonodaja tega še ne omejuje v šolskih potrebščinah, čeprav jih predvsem mlajši otroci pogosto ponesejo v usta.

Kako pomembno je redno testiranje pristojnih organizacij predvsem, kadar gre za izdelke namenjene otrokom?

Na slovenskem trgu se pojavlja zmeraj več tujih znamk tako igrač kot šolskih potrebščin, starši pa predvsem zaradi boljše cenovne dostopnosti igrače in šolske potrebščine iz tujine naročujejo preko spleta, pogosto izven Evropske unije, tudi iz zelo ugodnega kitajskega trga.

Zadnji test vsebnosti škodljivih kemikalij za barvice na našem trgu je objavila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) v 2017, kjer je na testu vsebnosti kemikalij padlo 8 od 12 testiranih barvic.

Škodljive kemikalije lahko trajno vplivajo na otrokovo zdravje

V stik s kemikalijami lahko otroci pridejo oralno – z grizljanjem in lizanjem barvic,  preko kože z dotikanjem, tudi z vdihavanjem nekaterih izdelkov in morebitnim zaužitjem. Odvisno, za katero škodljivo vsebnost gre, prav tako kako in v kakšnih količinah se znajde v otrokovem organizmu, lahko povzroča slabosti in alergije, v hujših primerih pa celo trajno vpliva na otrokovo zdravje.

Barvice znamk AERO in JOLLY trajnostne in brez škodljivih kemikalij

Starši so lahko brez skrbi, če najdejo ugrize otrok na barvicah Aero in Jolly, saj so brez vsebnosti škodljivih kemikalij. Prav tako so slednji bili tudi testirani s strani ZPS in so test vsebnosti škodljivih kemikalij uspešno prestali.

Foto: Jolly

Foto: pexels.com