Portret ob kavi, Jorg Zupan: da nikoli ne obupa, ga opominja tatu »skoz lačn«

Jorg Zupan, chef in lastnik ljubljanske restavracije z Michelinovo zvezdico Atelje ter neogostilne Breg, kot jo je poimenoval Zupan, je ob skodelici kave Barcaffè v video intervjuju prvič spregovoril o izzivih in ovirah, ki so ga v življenju pripeljali do ključnih korakov.

Jorg je velik ljubitelj kave – samo do poldneva spije najmanj štiri skodelice, a njegova kultira pitja kave je »leteča«, saj je veliko na poti. Za kakšno skodelico kave odloči, je odvisno od letnega časa. Poleti ima najraje kavo, ki je prelita čez led, sicer pa kot pravi »mal podaljšano s pikco mrzle vode«. To je njegova rešitev, da kljub hitremu tempu življenja uspe popiti dobro kavo, ki se s pikco hladne vode prej ohladi. 

Kavo pije, da ga zbudi in mu da energijo za štart. Da je prva jutranja skodelica kave dobra podlaga za pričetek novega dne, novih korakov in izzivov, menijo tudi na Barcaffè. Namreč prav na Barcaffè so v sodelovanju s priznanim fotografom Primožem Lukežičem pričeli projekt Portreti ob kavi, kjer si želijo, da bi navdihujoče zgodbe inspirativnih posameznikov v video intervjujih tudi pri drugih sprožile dodaten zagon, da bi pričeli s prvimi koraki do svojih ciljev. Tudi pri tistih, ki so na poti do svojih ciljev nekje zastali, želijo, da bi nadaljevali svojo pot do uspeha. Na Barcaffè so mnenja, da uresničevanje ciljev tako majhnih kot velikih ljudi izpopolnjuje in to je končni cilj, ki ga želijo doseči.

Analiziraj in se v drugo odreži bolje

Mnenje gostov v obeh njegovih restavracijah Jorgu veliko pomeni. Predvsem za Breg pravi, da je to gostilna, v katero se vračaš. A za dolgoročne in redne goste moraš svoje slabosti najprej prepoznati, nato popraviti. Jorg pravi, da prebere vse ocene svojih restavracij, tudi kritike, ki pa so po navadi le zaradi tega, ker kak gost ob prepolni zasedenosti ostane brez mize. »Preberem, dobro analiziram in se resnično potrudim popraviti tisto, s čimer se strinjam, da je treba popraviti. Ne oziram pa se na kaprice, saj prav v vsemu gostom tudi ne gre ugoditi,« pravi chef Jorg. Ko so gostje zadovoljni, se rad pokaže tudi izven kuhinje, sicer pa…. Poglejte v video intervjuju na spletnem mestu Barcaffè.

Foto: Barcaffe

»Bolj počas jej« in »skoz lačn«: kaj sporoča s svojimi tatuji?

Jorg Zupan ne slovi le po izvrstni kuhinji, temveč tudi po svojih tatujih, ki jih je … Veliko. Ko se Jorg pokaže v restavraciji, jih najprej opazimo na njegovih rokah, ki so potetovirane od dlani do ramen. Njegova najbolj izvirna tatuja pa sta: bolj počas jej in skoz lačn. Prvi nosi prav posebno zgodbo. Namreč, oče ga je večkrat opominjal, naj jé počasneje. A, ko mu je, kot pravi Jorg, to rekel pri 32 letih, se je odločil, da je čas, da si ga zapiše na telo in da ga oče preneha opominjati. In res, dva dneva za tem je imel Jorg nov tatu. Njegov drug tatu skoz lačn, ki ga pri Jorgu najprej opazimo, saj si je dal tetovirati členke svojih prstov, ima več pomenov, predvsem pa lačen izzivov. Jorg pravi, da s tem tatujem sporoča, da ne smeš nikoli obupati. To spodbujajo tudi pri znamki Barcaffe, kjer dodajajo, da je najboljši trenutek za začetek zdaj. Nič ni nemogoče, le pričeti je treba. 

Foto: Barcaffe