Kaj imata skupnega kava in rak dojk? Izsledki zadnjih raziskav namigujejo na spodbudno povezavo

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah v razvitih državah, statistika pravi, da bo za to obliko raka zbolela 1 od 8 žensk. Kljub temu, da število obolelih vsako leto narašča, pa se umrljivost zmanjšuje. Zadnje raziskave kažejo, da bi lahko svojo vlogo pri uspešnem prebolevanju igralo tudi uživanje kave. 


Najpogosteje zbolijo ženske med 50. in 70. letom starosti


Vsak peti rak ali 20 % vseh novo odkritih rakov pri ženskah v Sloveniji je rak dojk. Za rakom dojk najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 70. letom starosti, čeprav se lahko bolezen razvije tudi pri mlajših ženskah – do 10% bolnic je mlajših od 40 let. 


Kljub temu, da pojavnost tega raka v zadnjih desetletjih narašča, je spodbudna novica, da se umrljivost kljub temu počasi zmanjšuje. Vedno več žensk je na pozitivni strani statistike tako zaradi zgodnjega odkrivanja manjših tumorjev kot tudi zaradi vedno bolj kakovostnega zdravljenja, ki je prilagojeno posamezni ženski in njeni bolezni. 


Kava lahko zmanjša smrtnost pri bolnicah z rakom dojk


V zadnjih letih so znanstveniki opravili več raziskav, v katerih so preučevali povezavo med kavo in rakom dojk. Znanstveniki z več ameriških univerz, tudi s Harvarda, so raziskovali, ali ima pitje kave vpliv na umrljivost žensk, ki so zbolele za rakom dojk. Rezultati kažejo, da je uživanje kave povezano z nižjo umrljivostjo zaradi raka dojk – v primerjavi z ženskami, ki kave niso uživale, so imele ženske, ki so na dan spile vsaj 3 skodelice kave, 25 % manjše tveganje za smrt.


Kava naj bi zniževala tudi tveganje za nastanek nekaterih tipov raka dojk


Rezultati so posebej spodbudni za ženske po menopavzi. Rezultati švedske raziskave kažejo, da lahko strastno pitje kave (velja za ženske, ki so na dan spile vsaj 5 skodelic kave) pomembno zmanjša tveganje za nastanek hormonsko neodvisnega raka dojk. Do podobnih rezultatov so prišli tudi kitajski znanstveniki, ki so analizirali rezultate več kot 3 milijonov žensk, in ugotovili, da lahko 2 do 3 skodelice kave dnevno pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek hormonsko neodvisnega raka dojk pri ženskah po menopavzi. 


Za večje možnosti za okrevanje še vedno ključno zgodnje odkrivanje


Redno mesečno samopregledovanje dojk je ključ do zgodnjega odkrivanja raka dojk, kljub temu, da se ga mnoge ženske bojijo, saj bi lahko ob rednem samopregledu naletele na zaskrbljujoče bulice. Strah je razumljiv, a pomirja nas lahko dejstvo, da vsaka sprememba ni rak. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem, da spozna svoje dojke. Če spadate med ženske, ki imajo redno menstruacijo, samopregled opravite 7. do 10. dan po začetku menstruacije. Če menstruacije nimate več, pa si enostavno izberite dan v mesecu, ko si boste pretipale dojke. Pomembno je, da pregled opravite vsak mesec, saj boste tako najbolje spoznale svoje dojke in hitreje zatipale morebitne spremembe. V primeru, da do teh pride, takoj obiščite zdravnika, ki vas bo pregledal in poslal na nadaljne preiskave. 
Vsekakor se odzovite tudi na povabilo za presejalno mamografijo programa DORA; mamografija lahko raka dojk odkrije, ko je ta še netipen. Če je rak dojk odkrit še v zgodnji fazi razvoja, je možnost za ozdravitev velika.


Čeprav so raziskave spodbudne, to seveda ne pomeni, da bo samo pitje kave
preprečilo nastanek raka dojk


Zato naj poleg skodelic kave ženske v roke vzamejo tudi svoje dojke – dobesedno. Naj samopregledovanje postane prijetna in redna mesečna rutina, kot je prijetna rutina tudi
jutranja skodelica kave. Samopregledovanja dojk se lahko naučite na spletni strani Europe Donne – Slovenskega združenja za boj proti raku dojk.

Foto: pexels.com