24.09.2020 Kongres Združenja manager Foto: Barbara Reya/barbarareya.si

Ste pripravljeni na možne redukcije električne energije?

V tej energetski  krizi se večkrat zastavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo ob morebitnih redukcijah električne energije. Večina uporabnikov tako fiksnega kot mobilnega interneta misli, da je nemoteno delovanje samoumevno.

»Pa temu ni tako, saj je za delovanje naprav ključno električno napajanje,« opozarja direktor podjetja Softnet Andrej Boštjančič. Sami se dobro zavedajo trenutne situacije, zato so še pred morebitnimi motnjami vzpostavili dodatno napajanje, ki bo omogočilo, da bodo sistemi mobilne telefonije, televizijskih programov in internetne povezave delovali nemoteno. »Zavedamo se odgovornosti, ki jo imamo do naših naročnikov, zato smo se že vnaprej pripravili na možne občasne in večje izpade elektrike,« pojasnjuje.

Električno omrežje predstavlja kritično infrastrukturo za gospodarstvo in gospodinjstva. Elektrika ni povezana samo z neposrednim napajanjem, ampak vpliva tudi na delovanje optičnih kablov, oddajnikov in baznih postaj. S pomočjo elektrike mora internetno omrežje zagotavljati stabilnost za nemoteno delovanje pametne proizvodnje, mobilne telefonije, pametnih naprav, računalnikov, strežnikov in ostalega. V času bakrenih vodov so bile napajalne točke sedaj bolj pogosto nameščene, ko imamo optična omrežja, pa je sicer napajanje nujno samo na obeh končnih točkah, se pravi na ponudnikovem vozlišču in pri naročniku. V primeru kratkotrajnih redukcij (do ene ure), ne bi bilo kakih velikih težav, saj imajo vsi ponudniki t. i. UPS naprave. »Pri daljših izpadih pa se lahko baterije v le-teh izpraznijo. Edina rešitev je namestitev dizelskega električnega agregata, ki ga ni mogoče povsod namestiti. Operaterji tako poskrbimo za tako napajanje na ključnih vozliščih. Vsekakor pa so problematične manjše točke in bazne postaje mobilnih operaterjev,« ocenjuje.

Tukaj ne gre samo za planirane redukcije, ampak predvsem morebitne izpade sistema zaradi preobremenitev, ki so posledica povečane porabe zaradi ogrevanja.

Zato je v podjetjih pomembno, da preverijo pri svojem internetnem ponudniku, kako je internetna povezava izvedena in ali bo delovala tudi ob daljšem izpadu električne energije. »In kolikor temu ni tako, naj bodisi zahtevajo, da naredijo prilagoditev, bodisi poiščejo drugega operaterja, ki bo to lahko storil,« še svetuje Boštjančič.

Nekatere največje evropske banke pripravljajo rezervne generatorje in temnijo luči, saj se pripravljajo na možne izpade električne energije in racionalizacijo energije. Medtem ko Rusija omejuje oskrbo s plinom na stari celini, banke testirajo izjemne situacije, kako se lahko spopadejo s pomanjkanjem električne energije. V Veliki Britaniji naraščajoči stroški energije vršijo pritiske na podjetja in potrošnike, ki se soočajo z nenadzorovano inflacijo in se pripravljajo na morebitne izklope. »V času žledoloma ponudniki telekomunikacijskih storitev niso bili pripravljeni na izredno situacijo, zato so bili številni predeli države popolnoma brez signala,« na koncu še še spomni na situacijo, ko smo na določenih predelih v Sloveniji nujno potrebovali generatorje.

Foto: Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet