Ledinek izbrali za najboljšega ključnega svetovnega partnerja za postavitev obrata na ključ

Podjetje Ledinek, ki je najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, je severnoameriško podjetje SmartLam prepoznalo kot najboljšega ključnega partnerja za postavitev proizvodnega obrata. »Iskali smo projekt na ključ, ki bi ga zagotovilo vodilno podjetje v avtomatizirani proizvodnji križno lepljenih plošč (CLT) in lepljenih nosilcev (GLT). Po raziskavi naših možnosti smo ugotovili, da Ledinek najbolj ustreza našim potrebam,« je dejal generalni direktor prvega in največjega proizvajalca križno lepljenih plošč v Severni Ameriki, Derek Ratchford. V Dothamu v zvezni državi Alabama bodo zgradili nov in najsodobnejši obrat za izdelavo križno lepljenih plošč, s katerim bodo letno proizvedli do 200.000 m³ lepljenih nosilcev, ki bodo zadoščali visokim potrebam trga gradbenega lesa. Vrednost investicije znaša približno 50 milijonov evrov, nova proizvodnja lepljenih nosilcev pa bo pričela polno obratovati oktobra 2024.

Njihov nov pristop k avtomatizirani in visoko zmogljivi proizvodnji lepljenega lesa z uporabo tehnologije stiskanja s hladnim lepilom je precej zanimiv. Ta tehnologija v Severni Ameriki še ni uveljavljena, vendar se že desetletja uporablja po vsej Evropi. »Za dosego svojega cilja se je SmartLam odločil za nas, ker smo specialisti in vodilni v svetu na področju te tehnologije ter smo
sposobni zgraditi najsodobnejši obrat za lepljenje na ključ,«
je dejal vodja prodaje pri podjetju Ledinek Robert Mlinarič. Celotna linija je popolnoma avtomatizirana in kot vsi Ledinek proizvodi zasnovana za večizmensko industrijsko proizvodnjo. Nadrejeni nadzorni sistem omogoča enostavno upravljanje skoraj 190 metrov dolge in 50 metrov široke linije z le nekaj operaterji in njeno fleksibilnost. S tem pri Ledineku sledijo naraščajočim zahtevam industrije konstrukcijskega lesa po velikih kapacitetah, fleksibilnosti in avtomatizaciji.

Foto: Ledinek