Ljubljana, DZ. Slovesnost ob odkritju obelezja Kranjski hranilnici, najstarejsi slovenski denarni ustanovi.

Ob 202. obletnici nastanka Kranjske hranilnice odkrili spominsko obeležje

Leta 1880 je Kranjska hranilnica v središču Ljubljane zgradila stavbo, ki je danes sestavni del parlamentarnega poslopja. Slavnostni govorci ob odkritju spominskega obeležja Kranjski hranilnici pred parlamentarnim poslopjem, med njimi tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, so poudarili pomembnost takratnega in današnjega sodelovanja finančnega sektorja in kulture.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ob odkritju obeležja Kranjski hranilnici pred parlamentarnim poslopjem | Avtor Bor Slana/STA

Ministrica dr. Asta Vrečko je v govoru poudarila pomembnost zgodovinskega korporativnega zbirateljstva in spomnila na to vlogo podjetij v državni lasti, med njimi tudi Nove Ljubljanske banke (NLB), ki ima korenine prav v Kranjski hranilnici, to vlogo pa še danes ohranja: “Želim si, da bi več podjetij v Sloveniji sledilo zgledu NLB. Pomembno je, da banke ohranjajo vlogo notranjih javnih prostorov in jih bogatijo z umetnostjo in kulturo.”

Letos minevata 202 leti od ustanovitve Kranjske hranilnice, ki je začela delovati le leto dni za dunajsko hranilnico. V 125 letih delovanja, vse do ukinitve ob koncu druge svetovne vojne, je Kranjska hranilnica močno zaznamovala slovenski prostor in gospodarstvo. Z njeno pomočjo so zgradili klasicistično stavbo, pa tudi šolo na Vegovi ulici, bolnišnice in vodovode ter gledališče Drama.

Foto: Spominsko obeležje Kranjski hranilnici pred parlamentarnim poslopjem Kranjske | Avtor Bor Slana/STA

Vir: gov.si