Raziskava: Slovenci darila kupujemo tik pred prazniki

Wolt razkriva trende naročanja daril na dom – največ daril naročimo 20. decembra

Wolt, ponudnik dostave hrane in hitre trgovine, ugotavlja, da se je v zadnjih dveh letih na aplikaciji povečalo zanimanje za dostavo daril. Uporabniki lahko namreč naročajo darila na naslove ljudi, ki jih želijo obdariti, oz. na svoj dom in se tako pripravijo na praznično obdobje. Uporabniki začnejo novembra raziskovati darila, na črni petek se obisk trgovin na Woltu poveča za 50 %, nato pa se ta obisk pred decembrskimi prazniki ponovno podvoji. Največ povpraševanja po darilih je 20. decembra. In s čim Slovenci najraje razveselimo svoje najbližje?

Na prvem mestu penina in kozmetični izdelki

V košarici, ki se nato odpravi na naslov obdarovanca, najpogosteje najdemo penino in vino, sledijo pa kozmetični izdelki, kava in cvetje, s katerimi razveseljujemo predvsem ženske. Na lestvici priljubljenih daril so tudi sladice, med katerimi so najbolj zaželene različne tortice priznanih slaščičarjev pa tudi bombonjere.

Top 5 daril, ki jih kupujemo

Za ženske kozmetika, za moške pivo, enako pogosto pa spolne igračke

Prek Wolta ženske najpogosteje obdarujemo s kozmetičnimi izdelki, aparati za nego, izdelki za dom in s knjigami. Najpogosteje smo prek aplikacije Wolt podarjali knjigo Hitlerjeve poslušalke avtorice Rosselle Postorino, za njo pa knjigo Sonce in dež od Ane Roš ter knjigo z naslovom Mož, ki je videl vse, pisateljice Deborah Levy. Če ne podarimo knjige v fizični obliki, pa najbližje radi razveselimo z e-bralniki in njim prepustimo izbor najljubših knjig.

Najbolj popularna darila za punce

Moškim pa radi pripišemo pivo, vino in žgane pijače, elektronske izdelke, kot so pametne ure in slušalke, ter športne drese. Vsekakor je zanimivo, da oba spola enako pogosto razveselimo s spolnimi igračkami, najpogosteje z vibratorji in lubrikanti ter erotičnimi igračkami za pare. 

Štajerci in Ljubljančani imajo najraje kozmetiko, Primorci športne obleke, Dolenjci tortice

V zadnjem letu dni so Štajerci v segmentu daril najpogosteje svoje najbližje obdarovali s kozmetiko, cvetjem, nakitom in vinom. Prav tako je tudi v Ljubljani, kjer sta na prvem mestu kozmetika in vino, vendar v nasprotju s Štajerci izjemno pogosto naročajo tudi knjige in izdelke za dom, medtem ko Dolenjci najraje obdarujejo s sladicami, torej pralineji in čokoladami, cvetjem ter športnimi oblekami. Podobno je pri Primorcih, ki na prvo mesto postavljajo športno opremo, sledita pa ji vino in pivo.

Največ oddanih naročil za darila je med 9. in 13. uro. Darila načeloma nakupujemo ves teden, največ pa v četrtek in petek, torej tik pred koncem tedna, ko se tudi najpogosteje srečamo s prijatelji in svojimi najbližjimi.

Kdo najpogosteje naroča?

Med uporabniki, ki najpogosteje naročajo darila, so večinoma mladi zaposleni, vse več pa je zanimanja za podobno storitev tudi pri drugih generacijah. Ti namreč ocenjujejo, da jim je v tem prazničnem obdobju še posebej pomembna enostavnost, hiter nakup in hitra dostava, saj pogosto nimajo časa za vožnjo v gneči, iskanje parkirišč in daril. Prav tako opažamo, da večina Slovencev darila prek Wolta še vedno nakupuje tik pred zdajci.

Silvestrska večerja kar na dom

Tako kot pretekla leta si bodo uporabniki lahko tudi letos silvestrsko večerjo privoščili kar v udobju doma. Restavracije so že v fazi načrtovanja menijev. Določene bodo Woltovim uporabnikom ponudile večerjo s sestavinami za dopeko oziroma dokončno pripravo, medtem ko bodo druge ponujale že pripravljeno večerjo. Uporabniki bodo imeli tudi možnost, da si v Woltovi aplikaciji s prednaročilom zagotovijo, da jim najljubšo silvestrsko večerjo, jed, pijačo ali slaščico dostavijo ob dogovorjenem času in se tako lahko dodobra pripravijo na najdaljšo noč v letu.

Silvesterska večerja

Foto: pexels.com