Živopisne izmišljene slikarske skulpture in nežne krajine iz iluzije prostora

Sveža, sodobna likovna govorica je ustvarila osupljiv dialog med barvno materijo oziroma slikarsko površino in iluzijo tridimenzionalnega prostora. S tem bi lahko strnili delovanje akademskega slikarja Roberta Lozarja, ki se trenutno predstavlja v Generali galeriji. Slednji je v raziskovanju iluzije prostora ustvaril živopisne izmišljene slikarske skulpture in nežne krajine, ki vas bodo ponesle v svet, kot ga vidi umetnik. Razstava z naslovom Prostori, zgodbe ponazarja slikarjevo aktualno ustvarjanje z motivi slike v sliki in bo na ogled do 24. marca 2023.

Robert Lozar se z motivi slike v sliki, ki izvirajo že iz zgodnje renesanse, ukvarja z vprašanjem dojemanja prostora. Omogoča mu ustvarjanje iluzije prostora z močnimi, intenzivnimi ali celo kričečimi barvami, ki ga interpretira v sodobni likovni govorici. Vanj so vstavljeni motivi, ki ponazarjajo izmišljene slikarske skulpture, oblike, nekakšne črte, vijuge, linije, barvni prepleti. Gre za nekakšen dialog med barvno materijo, oziroma slikarsko površino in podobo iluzije tridimenzionalnega prostora. Odnos med površino in omenjeno iluzijo je mimetičen, vendar ga nikoli ne zanima popolno posnemanje, saj ne želi prevarati gledalca. Svoja dela poimenuje z bizarnimi naslovi in pravi, da z njimi želi gledalca presenetiti in ga spodbuditi, da se zazre v sliko.

Rdeča nit njegovih slikarskih del razkriva njegovo predanost pri proučevanju prostora in njegovim dojemanjem prostora. Razstava Prostori, zgradbe je razdeljena v dva sklopa, ker gre za slogovno različna dela. Na eni strani so abstrahirane krajine, ki obiskovalca nagovarjajo k natančnemu opazovanju in ga morda popeljejo pod površino slike, v stvari, ki se dogajajo znotraj slike. Zanima ga odkrivanje barvnega razmerja, ki bi poskušalo ustvariti gosto, z barvnimi nanosi nasičeno sliko. Če pogledamo slike od blizu, vidimo, da se igra s strukturami. Opazimo različne nanose barv, od tankih, presojnih do debelih, pastoznih nanosov. Na drugi strani pa se predstavi s serijo, ki jo poimenuje »Ikebane«. Z njo se je začel ukvarjati v obdobju zadnjih desetih let.

V procesu slikanja ga, kot pravi, nagovarja barva sama in mu daje neke vrste užitek. Ker ga fascinirajo oblaki in narava, potezo s čopičem primerja z utripom metuljevih kril. Preden začne slikati, veliko razmišlja o sliki. Čeprav sledi načrtu, se zgodi, da ga ustvarjalni proces preusmeri drugam. Meni, da se mora umetnik ukvarjati z lastno vizijo in povedati svojo zgodbo. V slikarstvu se loteva univerzalnih tem, ki zanimajo človeka že od nekdaj: kdo smo, kam gremo, od kod prihajamo? Izogiba se tematiziranju aktualnih težav sodobne družbe, kritičnosti do političnih, ekoloških in svetovnih problemov ter visokoletečim izjavam o reševanju sveta. Meni, da je tema tista, ki mora najti umetnika in se naseliti vanj, da ga popelje na nove poti likovnega ustvarjanja. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Imel je številne samostojne in skupinske razstave v Sloveniji in v tujini. Živi in ustvarja na Butoraju v Beli krajini.

Član uprave zavarovalnice Generali Matija Šenk je ob otvoritvi razstave izpostavil: »Skupina Generali si že ves čas svojega obstoja prizadeva za soustvarjanje varne, zdrave, povezane in trajnostne družbe, v kateri se lahko ljudje razvijajo in uresničujejo svoje potenciale. Tudi v Generali Slovenija stremimo k oblikovanju dolgoročnih projektov in partnerstev, s katerimi med drugim prispevamo tudi k razvoju umetnosti.« Bogata zbirka umetniških del, zbrana v Generali galeriji, je nastala na prelomu med leti 2007 in 2008. Zavarovalnica na ta način neguje slovensko in tujo likovno dediščino ter podpira njeno ustvarjanje v okviru družbeno odgovornega poslovanja.

Vabljeni v Generali galerijo.

Foto: Umetnostni kritik Jure Vuga, akademski slikar Robert Lozar in član uprave zavarovalnice Generali Matija Šenk