Prednosti uživanja česna

Česen, nekateri mu pravijo “smrdljiva vrtnica”, je znan po močni aromi in odličnemu okusu, ki ga da jedem. Poleg okusne kulinarike pa ima česen tudi zdravilne lastnosti.

Prednosti česna

“V zgodovini so česen pogosto uporabljali tudi zaradi njegovih zdravilnih lastnosti, zato je bil predmet številnih raziskav in razprav. Najbolj zanimiva je rastlinska spojina alicin, ki se pridobiva iz svežega česna, ki ga režemo, drobimo, kuhamo ali žvečimo. Alicin je znan po svojih protivirusnih, protiglivičnih in protibakterijskih lastnostih, ki pomagajo v boju proti okužbam, kot sta prehlad in gripa, pomaga pa tudi pri zamašenem nosu,” je za portal taste.com povedala strokovna urednica za prehrano Chrissy Freer.

Redno konzumiranje česna pa preprečuje tudi tveganje za srčni infarkt, saj preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

Kako ga skladiščimo?

Če česen primerno skladiščimo, zdrži tudi po več mesecev. Pomembno je, da ga ne hranimo v hladilniku. Najbolje ga je hraniti v suhem in hladnem prostoru, brez neposredne sončne svetlobe. Da preprečimo nastanek plesni pa je pomembno, da poskrbimo za stalno kroženje zraka v prostoru.

Uporaba

Česen se odlično poda k solatnim prelivom ali omakam, odlično aromo podari pečenemu krompirčku, rahlo popečenega pa lahko dodate v omake, juhe, enolončnice …

Tukaj je še nekaj povezav do odličnih receptov s česnom:

Foto: pexels.com