Peteršilj je vsestransko uporabno zelišče, ki ga pogosto uporabljamo za okras, ima pa tudi veliko zdravstvenih koristi.
Visoka vsebnost antioksidantov
Ena od glavnih prednosti peteršilja je visoka vsebnost antioksidantov. Antioksidanti so spojine, ki ščitijo telo pred poškodbami, katere lahko vodijo v kronične bolezni, kot sta rak in bolezni srca.
Ščiti naše kosti
Peteršilj je tudi dober vir vitamina K, ki je pomemben za zdravje kosti. Vitamin K izboljšuje absorpcijo kalcija v kosteh. To je pomembno za starejše, pri katerih je tveganje za osteoporozo večje.
Ohranja dober vid in zdravo kri
Peteršilj je bogat tudi z vitaminom A, ki je pomemben za ohranjanje dobrega vida in zdrave kože.
Poleg tega peteršilj vsebuje veliko železa, ki je pomembno za ohranjanje zdrave krvi. Železo je potrebno za proizvodnjo hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki prenaša kisik do telesnih tkiv.
Skratka, peteršilj je zdravo zelišče, ki ga je mogoče preprosto dodati različnim jedem in tako povečati vsebnost hranilnih snovi.
Foto: pexels.com
Viri:
–https://www.medicalnewstoday.com/articles/270608
–https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-792/parsley
–https://www.healthline.com/health/food-nutrition/parsley-benefits
Pustite odgovor