8 nasvetov za močnejše in bolj zdrave nohte

Vaši nohti lahko veliko povedo o vašem splošnem zdravju in počutju. Močni in zdravi nohti so znak dobre prehrane, ustrezne hidracije in dobre higiene. Vendar se mnogi spopadajo s šibkimi in krhkimi nohti, ki se zlahka lomijo in ne rastejo tako hitro, kot bi si želeli. Šibke nohte lahko povzroči veliko stvari, kot so ostre kemikalije, grizenje nohtov ter pomanjkanje vitaminov in mineralov v prehrani.

Toda brez skrbi, obstajajo načini, kako okrepiti nohte in jih narediti bolj zdrave. V tem članku vam bomo podali 8 nasvetov za močnejše in bolj zdrave nohte, ki jih lahko začnete izvajati že danes.

Naj bodo nohti čisti in suhi: Poskrbite za čiste in suhe nohte, da preprečite razvoj bakterij in glivic, ki lahko oslabijo vaše nohte.

Izogibajte se ostrim kemikalijam: Izpostavljenost kemikalijam, kot so čistila in odstranjevalci laka za nohte, lahko poškoduje vaše nohte. Izberite nežnejše alternative, kot sta kis ali limonin sok.

Poskrbite za hidracijo nohtov: Suhi nohti se pogosteje lomijo in pokajo. Skrbite za hidracijo nohtov tako, da redno nanašate vlažilno kremo ali olje za obnohtno kožico na nohte in obnohtno kožico.

Uživajte zdravo prehrano: Za močne in zdrave nohte je bistvena prehrana, bogata z vitamini in minerali, kot so kalcij, železo in biotin. V svojo prehrano vključite veliko sadja, zelenjave in beljakovin.

Nosite rokavice: Če ste stalno izpostavljeni vodi ali ostrim kemikalijam, nosite rokavice, da zaščitite nohte.

Omejite uporabo laka za nohte in umetnih nohtov: Lak za nohte in umetni nohti lahko oslabijo vaše nohte, čeprav so videti lepi. Poskusite omejiti uporabo teh izdelkov in si med posameznimi nanosi privoščite odmor.

Krepitev nohtov: Za krepitev nohtov lahko uporabite tudi sredstva za krepitev nohtov. Te izdelke lahko najdete v večini trgovin s kozmetičnimi pripomočki ali na spletu.

izogibajte se grizenju nohtov: Ne grizite si nohtov, saj to ni škodljivo le za vaše nohte, ampak tudi za vaše zobe. Zaradi tega lahko nohti postanejo šibki, se zlahka lomijo in lahko povzročijo tudi okužbo.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko pripomorete k temu, da bodo vaši nohti močnejši in bolj zdravi. Ne pozabite biti potrpežljivi in dosledni, saj lahko traja nekaj časa, da boste videli rezultate.

Foto: pexels.com

Viri:

  • American Academy of Dermatology, “Nail Health: Tips for Stronger Nails”
  • Healthline, “10 Tips for Stronger Nails”
  • WebMD, “5 Ways to Strengthen Your Nails”
  • Mayo Clinic, “Nail Biting: How to Stop”