Naj vas mraz ne zavede: Zakaj je zaščita pred soncem pozimi nujna?

Zaščita pred soncem ni namenjena le poletnim mesecem, temveč je treba kožo pred škodljivimi sončnimi žarki zaščititi vse leto, tudi pozimi.

Sonce oddaja ultravijolične (UV) žarke, ki lahko poškodujejo kožo in povzročijo kožnega raka. UV-žarki lahko povzročijo tudi gube in starostne pege.

Nekateri domnevajo, da bo hladnejše vreme zaščitilo njihovo kožo pred soncem, vendar temu ni tako. UV-žarki lahko prodrejo skozi oblake in dosežejo kožo tudi v oblačnih ali oblačnih dneh. Pozimi se lahko sončni žarki odbijajo od snega in ledu, zaradi česar je UV-sevanje močnejše.

Poleg škodljivih učinkov UV-sevanja lahko hladno vreme povzroči, da je koža suha in bolj dovzetna za poškodbe. Uporaba kreme za sončenje lahko pomaga zaščititi kožo pred sončnimi žarki, hkrati pa jo ohranja vlažno.

Za zaščito kože je priporočljivo uporabljati kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem (SPF) najmanj 30 in jo nanesti na vso izpostavljeno kožo, vključno z obrazom, ušesi in rokami.

Skratka, pozimi je zaščita pred soncem pomembna za zaščito kože pred škodljivimi UV-žarki, ki lahko povzročijo kožnega raka, gube in starostne pege. UV-žarki lahko prodrejo skozi oblake in dosežejo kožo tudi v oblačnih ali oblačnih dneh, zato je pomembno, da se s kremo za sončenje mažete vse leto.

Foto: pexels.com

Viri: