Valentinovo: Praznovanje ljubezni in naklonjenosti

Valentinovo je praznik, namenjen praznovanju ljubezni in naklonjenosti med partnerji, družinskimi člani in prijatelji. Na ta dan se pogosto izmenjujejo darila, voščilnice in cvetje, organizirajo pa se tudi posebne večerje in romantične geste.

Zgodovina valentinovega sega v stari Rim, kjer so sredi februarja praznovali praznik Lupercalia v čast bogu plodnosti. V 5. stoletju je praznik nadomestil praznik svetega Valentina, ki je dobil ime po krščanskem svetniku. Čeprav je natančen izvor praznika nekoliko nejasen, se domneva, da se je valentinovo začelo povezovati z ljubeznijo in romantiko v srednjem veku, ko so verjeli, da so se ptice začele pariti 14. februarja.

Danes se valentinovo praznuje po vsem svetu.

Ne glede na to, ali se odločite za praznovanje s partnerjem, prijatelji ali družinskimi člani, je to čas, ko lahko pokažete svojo hvaležnost in naklonjenost ljudem, ki jih imate radi.

Viri:

  1. “History of Valentine’s Day,” History.com, https://www.history.com/topics/valentines-day/history-of-valentines-day-2.
  2. “Valentine’s Day: A Short History of the Holiday of Love,” National Geographic, https://www.nationalgeographic.com/news/2017/02/valentines-day-history-facts-cupid-arrows/.
  3. “Valentine’s Day Around the World,” CNN, https://www.cnn.com/travel/article/valentines-day-around-the-world/index.html.
  4. “Valentine’s Day Controversy: Is It Really All About Love?” Forbes, https://www.forbes.com/sites/willyakowicz/2019/02/14/valentines-day-controversy-is-it-really-all-about-love/?sh=6a30e6f921be.

Foto: pexels.com