Man holding black sunflower seeds on black background, top view.

Hranljive in okusne prednosti sončničnih semen

Sončnična semena so priljubljen prigrizek po vsem svetu in jih pogosto najdemo v solatah, pecivu in mešanicah oreščkov. Sončnična semena niso le okusna, ampak so polna hranilnih snovi, ki zagotavljajo številne koristi za zdravje.

Sončnična semena so odličen vir beljakovin, vlaknin, zdravih maščob in mineralov. Imajo številne koristi za zdravje, med drugim:

Zdravje srca: Sončnična semena so bogata z mononenasičenimi in polinenasičenimi maščobami, ki lahko pomagajo zmanjšati raven slabega holesterola in izboljšati zdravje srca.

protivnetno delovanje: Sončnična semena vsebujejo protivnetne spojine, kot je vitamin E, ki lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu.

Zdravje kosti: Sončnična semena so bogata z minerali, kot so magnezij, fosfor in baker, ki so bistveni za zdravje kosti.

Nadzor sladkorja v krvi: Sončnična semena imajo nizek glikemični indeks in vsebujejo veliko vlaknin, ki lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi.

Zdravje kože: Sončnična semena so bogata z vitaminom E, ki lahko pomaga zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV-žarki, in spodbuja zdravo kožo.

Sončnična semena so hranljiv in okusen prigrizek, ki prinaša številne koristi za zdravje. So vsestransko živilo, ki ga lahko uživamo na številne načine, zato so odličen dodatek k vsaki prehrani. Ko boste naslednjič potrebovali prigrizek, posezite po peščici sončničnih semen in uživajte v njihovih številnih koristih za zdravje!

Viri:

  1. “Sunflower Seeds.” National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release, United States Department of Agriculture.
  2. Edem, D. O. “Hypolipidemic and Antioxidant Properties of Sunflower Seeds (Tithonia Diversifolia) in Hypercholesterolemic Rats.” American Journal of Biochemistry and Molecular Biology, vol. 1, no. 4, 2011, pp. 346-354.
  3. Rock, C. L., et al. “Nutrition and Physical Activity Guidelines for Cancer Survivors.” CA: A Cancer Journal for Clinicians, vol. 62, no. 4, 2012, pp. 243-274.
  4. “Magnesium.” National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements.
  5. “Phosphorus.” National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements.
  6. Jovanovic, S. V., et al. “Effect of alpha-tocopherol and mixed tocopherol supplementation on markers of oxidative stress and inflammation in type 2 diabetes.” Clinical Chemistry, vol. 49, no. 3, 2003, pp. 476-482.
  7. “Copper.” National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements.
  8. “Selenium.” National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements.
  9. “Glycemic Index and Diabetes.” American Diabetes Association.
  10. “Vitamin E and Skin Health.” Linus Pauling Institute, Oregon State University.

Foto: freepik.com