slice of taro on table

Taro: hranljiva koreninska zelenjava s svetovnim pomenom

Taro je škrobnata koreninasta zelenjava, ki je že tisočletja osnovna hrana v številnih kulturah. Taro, znan tudi kot dasheen, se pogosto uporablja v kulinariki in je priljubljen v številnih državah v Aziji, Afriki, na Karibih in pacifiških otokih.

Taro se goji zaradi podzemnih gomoljev, ki se lahko kuhajo, cvrejo, pretlačijo ali dušijo in uporabljajo v različnih jedeh. Rastlina ima velike, srčaste liste in rjavo, dlakavo zunanjo stran, ki ščiti belo, škrobnato meso v notranjosti.

Taro ima rahlo oreškast okus in se lahko uporablja v različnih jedeh, od slanih enolončnic in juh do sladkih sladic in prigrizkov. V nekaterih kulturah se taro uporablja kot nadomestek za krompir ali drugo škrobnato zelenjavo, v drugih pa velja za poslastico in se uporablja za posebne priložnosti.

Prehranske prednosti

Taro ni le okusen, ampak tudi zelo hranljiv. Bogat je s prehranskimi vlakninami, vitamini in minerali, zato je zdrav dodatek vsaki prehrani.

Taro je tudi dober vir drugih vitaminov in mineralov, vključno z železom, bakrom, manganom in cinkom.

Zdravstvene koristi

Zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi naj bi imel taro številne koristi za zdravje.

Zdravje prebavil: Taro je bogat s prehranskimi vlakninami, ki preprečujejo zaprtje.

Zdravje srca: Taro vsebuje malo maščob in natrija ter veliko kalija, ki lahko pomaga zniževati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za bolezni srca.

Zdravje imunskega sistema: Taro je dober vir vitamina C, ki ima ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema in pomaga ščititi pred okužbami.

Nadzor sladkorja v krvi: Taro ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in preprečuje skoke glukoze v krvi.

Zdravje kosti: Taro je dober vir magnezija in fosforja, ki sta bistvena minerala za zdravje kosti.

Kuhanje

Taro se lahko uporablja v številnih jedeh, od slanih enolončnic in juh do sladic in prigrizkov. Tukaj je nekaj priljubljenih načinov priprave taroka:

Kuhan taro: Taro preprosto skuhajte, dokler se ne zmehča, nato pa ga postrezite kot prilogo ali ga uporabite v juhah ali enolončnicah.

Ocvrti taro: Taro lahko tudi narežemo in ocvremo ter tako pripravimo hrustljav čips ali ocvrtke.

Taro puding: V nekaterih kulturah se taro uporablja za pripravo sladic, kot je taro puding, ki ga pripravimo tako, da kuhani taro pretlačimo s kokosovim mlekom in sladkorjem.

Viri:

  1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169305/nutrients
  2. https://www.healthline.com/nutrition/taro-root
  3. https://www.thespruceeats.com/introduction-to-taro-root-4076164
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323588
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418247/

Foto: freepik.com