Zabarvanje zob in beljenje

Narava nas ni vseh obdarila s snežno belimi zobmi. Stalni zobje so včasih lahko že po naravi moteče temnejši in bolj rumenkasti. Tudi za to zadrego obstaja rešitev.

Zabarvanje delimo na zunanje (zaradi kajenja, pogostega pitja temnega vina, čaja, kave ali uživanja nekaterih zdravil) in notranje, ki lahko nastane zaradi nekaterih zdravil ali motenj med razvojem zoba. Zobe lahko zabarva tudi prevelik vnos fluora.

Zobne paste z učinkom beljenja

Nekatere zobne paste vsebujejo grobe abrazijske delce, ki pri redni uporabi odstranijo temne obloge nikotina, kave, čaja in temnih vin, tako da zobna površina postane svetlejša, vendar odsvetujemo pogosto uporabo teh, saj lahko povzročijo preveliko obrabo sklenine.

Peskanje sklenine

S to metodo zobna higieničarka s profesionalnim peskalnikom sistematično odstranjuje temne obloge z zobnih površin in nato zobno sklenino zgladi do visokega sijaja ter jo hkrati zaščiti. Celoten postopek je neboleč, učinek pa je opazen takoj.

Kemično beljenje zob

Obstaja tudi kemično beljenje zob, ki pa je lahko zelo nevarno, če ga izvajate sami, brez nadzora zobne higieničarke ali zobozdravnika. Poškodbe, ki jih lahko povzroči nepravilna uporaba belil, so nepopravljive, zato odsvetujemo uporabo teh, saj lahko kljub dosledni uporabi povzročijo več škode kot koristi.

Če si želite pobeliti zobe, se oglasite pri našem zobozdravniku, ki vam bo strokovno nanesel belilo samo na vidne površine zob in s tem kar najbolj zmanjšal nevarnost poškodbe zoba.

Še več informacij boste našli tukaj: https://www.babit.si/

Foto: pexels.com