Ustna higiena

Kaj je ustna higiena?

Temeljita in pravilna ustna higiena je najenostavnejši in najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje kopičenja zobnih oblog, ki so vzrok za večino težav z ustnim zdravjem.

Bolezni obzobnih tkiv in ostale težave v povezavi z ustnim zdravjem, lahko preprečimo z ustrezno zobno preventivo, ne glede na starost.

Večina ljudi nepopolno očisti zobe in dlesni. Zakaj?

Ker so zobni plak ali zobne obloge trdovratne in jih je težko odstraniti z zobnih površin in zaradi mest, ki jih je težje doseči. To so vdolbine na griznih površinah, medzobni prostori, nagnjeni zobje ter predeli med zobom in dlesnijo. Zato je dobra ustna nega bistvenega pomena za zdrave zobe in dlesni.

Vnetje dlesni ali gingivitis
Vnetje dlesni ali gingivitis  je začetna faza, ki pa ob natančni odstranitvi zobnih oblog izzveni v že nekaj dneh.

Kdo je ustni higienik?

Ustni higienik je specializiran je za profesionalno in nežno odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog (zobni kamen) in hkrati za nego zob ter dlesni. S tem preprečuje razvoj kariesa in bolezni obzobnih tkiv.

“Ustni higienik vas mora naučiti pravilne skrbi za vaše zobe in obzobna tkiva. Navade dobre ustne nege so bistvenega pomena, da vaši zobje in dlesni ostanejo zdravi vse življenje!”

Storitve ustnega higienika:

  • Motivacija in pouk o pravilni ustni higieni.
  • Pomoč pri izbiri higienskih pripomočkov.
  • Čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog.
  • Peskanje in poliranje zobnih površin.
  • Merjenje globin obzobnih žepov.
  • Razkuževanje obzobnih žepov z uporabo laserja.
  • Luščenje in glajenje korenin.
  • Tesno sodelovanje s specialistom parodontologom pri zdravljenju parodontalne bolezni.
  • Preventivno flourira zobe.

Redni obiski ustnega higienika bistveno podaljšajo življenjsko dobo zob, posebej pomembni so pri skrbi za protetične nadomestke, kjer je ustna higiena lahko otežena.

V zobozdravstvenem centru Babit ustna higieničarka tesno sodeluje s specialistom parodontologom in tako omogoči natančno spremljanje kronične bolezni obzobnih tkiv in njeno uspešno zdravljenje.

Kako poteka odstranjevanje zobnega kamna?

Čiščenje zobnega kamna se običajno naredi v enem obisku in traja med 45 in 60 minut. Odvisno je od tega, koliko je oblog in ali je bila ustna higiena že kdaj opravljena. Z ultrazvočnim inštrumentom se odstrani mehke in trde zobne obloge, nato pa sledi peskanje in poliranje zob, ki odstrani morebitna površinska zabarvanja.

Pri pacientih ki imajo povečane globine obzobnih žepov, sledi še luščenje in glajenje zobnih korenin s čimer se ročno odstrani zobni kamen, ki se nahaja pod nivojem dlesni.

Če za ustno higieno in profesionalno čiščenje zob še niste slišali, se čim prej naročite na prvi pregled in posvet o pravilni higieni zob in ustne votline. V zobozdravstvenem centru Babit v Ljubljani smo za vas pripravili poseben paket, v katerega so vključene vse potrebne storitve za vaše optimalno ustno zdravje.

(Foto: pexels.com)