Presenetljivi načini uporabe kisa v vašem domu in lepotni rutini

Kis, vsestranski gospodinjski pripomoček, lahko naredi veliko več kot le doda okus solatam in jedem. Zaradi svojih kislih lastnosti se lahko kis uporablja za različne gospodinjske in lepotne namene.

Čiščenje
Zaradi kislih lastnosti lahko kis uporabljate kot naravno čistilo. Uporabite ga lahko za čiščenje pultov, tal in celo kopalniške opreme. Kis lahko uporabite tudi za odstranjevanje madežev trde vode in milne gošče s prhe in kadi.

Pralno perilo
Kis lahko uporabite tudi pri pranju perila. Z njim lahko odstranite madeže in neprijetne vonjave z oblačil in brisač. Preprosto dodajte pol skodelice kisa v pralni stroj med ciklom izpiranja in vaša oblačila bodo sveža in čista.

Zatiranje škodljivcev
Kis se lahko uporablja kot naravna in učinkovita metoda za zatiranje škodljivcev. Z njim lahko odvrnete mravlje, sadne mušice in druge žuželke od vstopa v vaš dom. Razpršite raztopino kisa in vode po območjih, kjer opazite škodljivce. Močan vonj po kisu jih bo odvrnil in jih zadržal na razdalji.

Lepota
Kis lahko uporabljate tudi v svoji lepotni rutini. Pomaga uravnovesiti pH kože in las, zaradi česar postanejo bolj zdravi in živahni. Kis lahko uporabite kot tonik, tako da zmešate enaka dela vode in kisa ter ga z vatirano blazinico nanesete na obraz.

Uničevalec plevela
Kis se lahko uporablja tudi kot naravno sredstvo za uničevanje plevela. Plevel preprosto polijte z nerazredčenim kisom, da se posuši in odmre. To je odlična alternativa kemikalijam, ki lahko škodujejo okolju in vašemu zdravju.

Kis je gospodinjski pripomoček, ki lahko naredi veliko več kot le doda okus vašim jedem. S svojo vsestransko uporabo lahko pomaga pri čiščenju doma, odstranjevanju madežev iz perila, zatiranju škodljivcev, izboljšanju kože in las ter celo uničevanju plevela.

Viri:

  1. https://www.webmd.com/cleaning-organizing/features/cleaning-with-vinegar#1
  2. https://www.thespruce.com/surprising-uses-for-vinegar-1900105
  3. https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a24885/miracle-worker-vinegar/
  4. https://www.healthline.com/health/apple-cider-vinegar-for-hair#how-to-use
  5. https://www.thespruce.com/vinegar-as-a-natural-weed-killer-2152783

Foto: freepik.com