Naravno čiščenje zobnega kamna

Naravni postopki odstranjevanja zobnega kamna

Najbolj naravni način spopadanja z zobnim kamnom je natančno odstranjevanje mehkih zobnih oblog, saj tako zagotovimo, da se zobni kamen sploh ne pojavi. Za to opravilo je potrebnih nekaj minut časa dnevno, zobna ščetka, medzobna ščetka ali nitka in zobna pasta.

Kadar se zobni kamen pojavi, ga lahko odstranjujemo mehansko ali kemično. Pod rubriko naravno čiščenje zobnega kamna bi šteli alternativne metode za čiščenje zobnega kamna, ki jih ne opravlja ustni higienik. Splošno gledano so mehanske metode namenjene odstranjevanju že nabranega zobnega kamna, kemijske metode pa bolj preprečevanju nastajanja in odstranjevanju mehkih zobnih oblog.

Odstranjevanje zobnega kamna s sodo bikarbono

Soda bikarbona je dokaj varna za uporabo. V naravnih receptih se jo pogosto meša z vodo in tudi drugimi kemičnimi primesmi (vodikov peroksid, vulkanski prah, eterična olja …)

Soda bikarbona s svojim kemičnim delovanjem pa tudi v kombinaciji s temeljitim ščetkanjem ne bo odstranila zobnega kamna. Njene poglavitne lastnosti so, da deluje kot abraziv in zvišuje pH sline, saj je bazična. Zaradi abrazivnosti sode bikarbone torej lahko odstranimo nekatere trdovratne madeže, vendar z grobo in redno uporabo pride do poškodb tako sklenine kot tudi dlesni. Če torej želite uporabljati sodo bikarbono za čiščenje zob, priporočamo, da jo uporabljate v kombinaciji s katero koli navadno zobno pasto, da ste pri ščetkanju nežni, in da jo uporabljate le občasno.

Čiščenje zobnega kamna z limono

Limonska kislina je škodljiva za vse zobne površine. Zobna gniloba ali karies je recimo neposredna posledica kislinskega napada na sklenino. Limonin sok ima kisel pH, kar povzroča demineralizacijo kisline. Morda se bo zmehčala tudi površina zobnega kamna, vendar bo ta kljub vsemu ostal prilepljen na zobeh. Treba ga je mehansko odstraniti.

Uživanje limon, pomaranč, mandarin je v redu, saj se kislina razredči in odplakne s povečanim izločanjem sline. Drgnjenje zob s kislino pa je škodljivo!

Demineralizirana sklenina sprva dobi bolj belkast, kredast izgled. To ne pomeni, da smo s tem uspešno pobelili zobe, temveč je prva stopnja nastanka kariesa. Kredasto bela se kmalu spremeni v rumeno, rjavo, črno …

Odstranjevanje zobnih oblog z kisom

Kis je kislina in kot taka škodljiva za zobe. Velja enako kot za limonsko kislino. Poleg tega zaradi raznih barvil, ki jih vsebuje še dodatno zabarva površino zoba.

Odstranjevanje zobnih oblog s pomočjo zelišč in eteričnih olj

Čiščenje zobnih oblog s pomočjo zelišč ali eteričnih olj v kombinaciji s ščetko pomagajo pri odstranjevanju mehkih oblog, na trde zobne obloge pa bistveno ne vplivajo. Najbolj pogosto uporabljena zelišča so žajbelj, rožmarin, klinčki, timijan, origano, kumina … Ta najdemo tudi v mnogih pastah za zobe.

Odstranjevanje zobnih oblog s peroksidom

Peroksid je v domači uporabi za čiščenje površinskih ran, beljenje las pri frizerju ipd. Njegovo kemično delovanje ne bo odstranilo zobnega kamna. Peroksid v višjih koncentracijah povzroči opekline na sluznici.

Nekatere zobne paste vsebujejo oksidativne spojine, vendar zaradi drugih razlogov in ne zaradi sposobnosti odstranjevanja trdnih oblog.

Odstranjevanje zobnih oblog z vulkanskim prahom

Praktično vse zobne paste vsebujejo sestavino, ki ji laično rečemo vulkanski prah. Na embalaži med sestavinami boste našli napis Hydrated Silica.

Funkcija prahu je rahla abrazivnost, ki pomaga odstranjevati madeže s površine sklenine, podobno kot abrazivna čistila v gospodinjstvu. Različne paste lahko uporabljajo različne granulacije prahu.

vulkanski prah v zobni pasti

Odstranjevanje zobnih oblog z mehanskimi pripomočki

Mehansko odstranjevanje trdih zobnih oblog je najbolj učinkovito od naštetih metod.

naravno čiščenje zobnega kamna
Odstranjevanje zobnih oblog doma z ultrazvčno konico povzroči trajne poškodbe sklenine. Na sliki so dobro vidne raze, ki jih je naredila kovinska konica.

Uporaba teh pripomočkov zahteva določeno mero natančnosti in izkušenj, da ne pride do poškodb. Take izkušnje ima recimo ustna higieničarka. Sami si lahko z instrumentom popraskamo po dlesni, priteče kaplja krvi ali izzovemo skeleč odziv zoba.

Z ultrazvočno kovinsko konico na zobu naredimo komaj vidne praske, ki ostanejo za vedno.

Svetujemo vam, da se osredotočite na zobno ščetko in na temeljito ščetkanje zob in medzobnih prostorov. Tako odstranite mehke in preprečite nastanek trdih zobnih oblog. Kadar pa te že nastanejo, prepustite čiščenje zobnega kamna zobozdravniku ali zobnemu higieniku.

(Foto: pexels.com)