Naravno čiščenje zobnega kamna

Odstranjevanje zobnega kamna ne sme biti agresivno do površine zoba ali dlesni in drugih obzobnih tkiv. Na spletu je možno zaslediti veliko nasvetov za naravno odstranjevanje zobnega kamna. Pri upoštevanju teh pa je potreben kritičen premislek glede varnosti čiščenja. Škoda, nastala zaradi nepravilnega čiščenja zobnega kamna, je lahko tudi nepopravljiva.

Kaj je zobni kamen

Zobni kamen je posledica mineralizacije mehkih zobnih oblog. Mehke obloge ali plak se spremenijo v trde in težko odstranljive obloge na zobeh – zobni kamen. Ker so te zobne obloge dom številnim škodljivim bakterijam, jih je treba odstranjevati. To moramo početi redno in natančno, saj se na zobe stalno lepijo nove obloge. Podrobneje o zobnem kamnu si lahko preberete na povezavi https://www.babit.si/zobne-obloge-in-zobni-kamen/

zobne-obloge

Je naravno čiščenje zobnega kamna sploh možno?

Kar verjetno iščemo, so alternativne metode odstranjevanja zobnega kamna. Torej metode, ki se razlikujejo od preizkušenih, uveljavljenih postopkov, ki jih uporabljata zobni higienik ali zobozdravnik. To so mehanski načini odstranjevanja na zobe nalepljenih trdih zobnih oblog: ultrazvočno odstranjevanje, peskanje, luščenje in glajenje, poliranje … Alternativne metode, ki so prisotne na spletu, večinoma uporabljajo razne kemične sestavine v kombinaciji s ščetkanjem ali samo z izpiranjem ustne votline.

Večinoma se na ta način izdela pripravek, ki se uporablja kot alternativa navadni zobni pasti. To so pravzaprav prototipi zobnih past ali praškov, le da ne vsebujejo vseh sestavin oz. pretiravajo ali celo uporabljajo škodljive sestavine. Torej so manj učinkovite verzije navadne zobne paste.

Ali lahko očistimo zobni kamen sami?

Trde zobne obloge so zelo čvrsto prilepljene na zobno površino. Podobno kot pri navadnem vodnem kamnu v kopalnici, je vez na površino, čeprav je ta gladka kot recimo keramika umivalnika ali kovina pipe, zelo močna. Kadar je na zobno površino nalepljenega izjemno veliko zobnega kamna, lahko delčke tega sicer zlahka odlomimo, vendar večina ostane trdno nalepljena na površino zoba. Predvsem na težje dostopnih mestih, vdolbinicah, med zobmi itd. Prednost kopalniške keramike in nerjavečega jekla pred zobno sklenino je, da sta neobčutljiva na kisline. Tako lahko z dokaj agresivnimi čistili raztopimo vodni kamen. Sklenina zob pa je kristalna struktura, večinoma iz kalcijevega fosfata, ki je občutljiv na kislino in se v njej raztaplja podobno kot vodni kamen (večinoma kalcijev karbonat). Uporaba, na primer, limonske kisline za naravno čiščenje zobnega kamna, bo demineralizirala tako zobni kamen kot zobno sklenino. S tem nastanejo trajne poškodbe sklenine, ki za nameček postane na mikroskopskem nivoju hrapava in tako še hitreje nabira nove zobne obloge.

Mehansko odstranjevanje zobnega kamna samemu sebi je težko in tudi nenatančno, zato vam svetujemo posvet z zobozdravnikom, ki delo opravi varno in učinkovito.

(Foto: pexels.com)