Koprive: Raziskovanje njihovih zdravstvenih koristi

Koprive pogosto veljajo za nadležen plevel, ki ob dotiku speče. Vendar so koprive poleg tega, da slovijo kot nadloga na vrtu, tudi zakladnica zdravju koristnih učinkov.

Zakaj si koprive zaslužijo mesto v vaši prehrani in rutini dobrega počutja?

Bogate so s hranili:
Koprive vsebujejo vrsto pomembnih hranil, zato so dragocen dodatek k uravnoteženi prehrani. So odličen vir vitaminov A, C in K ter mineralov, kot so kalcij, magnezij, železo in kalij. Poleg tega koprive vsebujejo antioksidante in ščitijo telo pred poškodbami celic, ki jih povzročajo škodljivi prosti radikali.

Blažijo alergije:
Uživanje koprivnega čaja ali izvlečkov med sezono alergij naj bi olajšalo simptome, kot so kihanje, srbenje in zamašenost, in izboljšalo splošno počutje.

Imajo protivnetne učinke:
Koprive imajo protivnetne lastnosti, ki se v tradicionalni medicini že stoletja uporabljajo za zdravljenje bolezni, kot so artritis in bolečine v sklepih. Rastlina vsebuje aktivne spojine, ki lahko zavirajo nastajanje vnetnih mediatorjev v telesu, kar lahko zmanjša otekanje in nelagodje. Vključevanje kopriv v prehrano ali lokalna uporaba krem ali olj na osnovi kopriv lahko pomaga pri lajšanju vnetnih stanj.

Podpirajo zdravje prebavil:
Koprive spodbujajo zdravje črevesja, saj delujejo kot blago odvajalo, pomagajo uravnavati gibanje črevesja in lajšajo zaprtje. Nekatere študije kažejo, da imajo lahko izvlečki kopriv tudi antibakterijske lastnosti, kar lahko pomaga pri ohranjanju zdrave črevesne flore.

Spodbujajo zdravje las in kože:
Izvlečki koprive se pogosto uporabljajo v izdelkih za nego las, saj naj bi preprečevali prhljaj, spodbujali rast las ter izboljšali splošno zdravje in videz lasišča. Pri lokalni uporabi imajo koprive adstringentne lastnosti, ki lahko pomagajo tonizirati in napenjati kožo, zmanjšujejo pojav madežev in spodbujajo mladostno polt.

Koprive so vir zdravstvenih koristi. Ne glede na to, ali jih uživamo v čajih, v kulinaričnih izdelkih ali uporabljamo v izdelkih za nego kože, koprive ponujajo številne prednosti, vključno z blaženjem alergij, protivnetnimi učinki, podporo prebavi ter koristmi za zdravje las in kože.

Viri:

  1. Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis
  2. Anti-inflammatory effects of Urtica dioica root extract in vitro and in vivo
  3. Evidence for antirheumatic effectiveness of Herba Urticae dioicae in acute arthritis: A pilot study
  4. Food Science and Quality Management
  5. Herbal remedies and nutraceuticals for hair growth promotion
  6. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology

Foto: pixabay.com