Pretty blooming white Queen Anne's Lace flowering in the summer.

Zdravstvene koristi rastline, ki jo najdemo povsod

Rman je znan po pernatih, praproti podobnih listih in majhnih aromatičnih cvetovih, ki so lahko različnih barv. Njegovo ime Achillea millefolium izhaja iz imena legendarnega grškega junaka Ahila, ki naj bi z rmanom zdravil rane v boju.

Uporabnost rmana v zdravstvene namene:

Zdravljenje ran: Rman vsebuje spojine, ki naj bi imele protivnetne in protimikrobne lastnosti, kar lahko pomaga pri celjenju ran. Uporablja se lokalno za zaustavljanje krvavitev in pospeševanje celjenja manjših ureznin, prask in modric.

Podpora prebave: Rman se uporablja za lajšanje prebavnih težav, izboljšanje prebave ter zmanjšanje simptomov napihnjenosti in plinov.

Menstrualno zdravje: V preteklosti se je rman uporabljal za odpravljanje menstrualnih težav, kot so krči in močne krvavitve. Nekateri zeliščarji priporočajo čaj iz rmana ali dodatke za podporo menstruaciji.

Zmanjševanje vročine: V ljudskem zdravilstvu se je rman uporabljal za zniževanje povišane telesne temperature. Njegovi potencialni diaforetični (znojni) učinki lahko pomagajo telesu pri zniževanju vročine med boleznijo.

Foto: freepik.com