Se radi sončite? Potem preberite nekaj zelo pomembnih dejstev

Če spadate med tiste, ki imajo zelo radi poletje in se radi nastavljajo sončnim žarkom, je prav, da si preberete nekaj dejstev.

Zaščita pred soncem je pomembna

Da bi se izognili neprijetnim vplivom sonca, morate upoštevati sledeče:

V vročih dneh se zadržujte v senci ali hladnih prostorih med 10. in 16. uro, takrat je sonce najmočnejše. Če ste na soncu, imejte vedno na glavi pokrivalo. Pazite, da so zaščitena tudi ramena in vrat. Nosite ohlapna in lahka oblačila, ki pokrivajo čim več kože. Ne pozabite na oči, zaščitite jih s sončnimi očali.

Zaščitni faktor je pomemben

Zaščitni faktor, ki ga vsebuje krema za zaščito pred sončnimi opeklinami je najpomembnejši dejavnik. Pove nam, za kolikokrat se podaljša čas, ki ga lahko preživimo na soncu. Če imate kremo z zaščitnim faktorjem 20, se lahko varno sončite 200 minut (individualno osnovno sončenje v dolžini 10 minut). Seveda morate upoštevati podatke o kraju, kjer se nahajate: oblačnost, bližina morja, hribi; starosti in tipu kože.

Najmanj časa so zaščiteni ljudje, ki imajo zelo svetlo polt in/ali rdeče lase. Najdlje pa so zaščiteni ljudje, ki na soncu hitro porjavijo, imajo temno polt in temne lase.

Katera zaščitna krema je za vas najbolj primerna, se lahko posvetujete tudi s farmacevtom.

Foto: pexels.com