Close up of Fresh coconuts on white background

Tako odpremo kokosov oreh na enostaven način

Kokos pod lupino skriva sladko kokosovo vodo, hranljivo meso in olje.

Kokosova voda je zelo zdrava, saj je bogata z elektroliti, ki uravnavajo količino tekočine v telesu. Kokosovo vodo lahko nanesemo tudi na kožo, da nam jo navlaži in poživi. Kokosovo meso je vsestransko uporabno. Bogato je z zdravimi maščobami, poda pa se tako k slanim kot sladkim jedem. Kokos doda jedem pravi tropski pridih, zato je zelo priljubljen v kulinariki.

Kokos pri rasti ne potrebuje veliko vode, daje pa nam številne proizvode, zato je okolju prijazen. V trgovini lahko kupimo kar cel kokosov oreh, a težava vedno nastopi takrat, ko ga želimo odpreti, da lahko izkoristimo vse uporabne dele tropskega sadeža. Tukaj je uporaben videoposnetek, nam nazorno predstavi pravilen način odpiranja kokosa.

Iz kokosa najprej odlijemo vodo. Na vrhu naredimo tri luknje z izvijačem, da voda odteče. Nato na leseni podlagi kokosov oreh po vseh straneh enakomerno potolčemo s kladivom, da lupina poči in nazadnje meso izdolbemo. Pomagamo si lahko z žlico. Obstaja še drug enostaven način odpiranja kokosa, ki pa je prav tako prikazan v videoposnetku.

(Foto: frepik.com)