Group of senior friends stretching together in a park

Krvni tlak: imate previsokega ali prenizkega?

Je res krvni tlak 120/80 najbolj idealen? Nekateri strokovnjaki pravijo, da ni.

Četudi je do sedaj veljalo, da je najbolj zdrav krvni tlak 120/80, to ne drži več. Kakšne so spremembe Evropskega kardiološkega združenja?

Tuji mediji pišejo, da krvni tlak 120/80 ni več najbolj ocenjen kot najbolj idealen. Po novih smernicah naj bi bil popolnoma normalen tudi krvni tlak, ki sega vse do 140/90.

“Strokovnjaki so razložili, da je zgornji tlak 140 in spodnji 90, še popolnoma normalen in zdrav.  To seveda ne drži za diabetike, njihov krvni tlak ne sme presegati 130/80. Prav tako je to zgornja priporočljiva meja za starejše ljudi,” piše lijekizprirode.com.

Po svetu pa je kljub vsemu vse več ljudi, ki imajo še vedno težave s previsokim krvnim tlakom. Po podatkih naj bi vsak peti prebivalec imel previsok krvni tlak. Veliko pa se jih te težave niti ne zaveda, dokler ne opravijo zdravniški pregled. Tudi zato rečemo težavam, ki so povezane s previsokim krvni tlakom, da je to tihi ubijalec. Pogosto oseba nima nobenih znakov, a ima previsok krvni tlak.

Če imate težave s previsokim krvnim tlakom, se morate vsekakor o tem posvetovati z zdravnikom. S pravilnim zdravljenjem, ki ga bo odredil, lahko izboljšate kvaliteto svojega življenja.

Foto: pexels.com