Ponesreči presoljena juha, omaka ali enolončnica je zelo pogosta nesreča v kuhinji. Brez skrbi, za vas imamo nekaj trikov, kako rešiti presoljeno jed.

Redčenje
Najpreprostejši način za zmanjšanje slanosti juhe je, da dodate več nesoljene tekoče osnove ali vode. Lahko pa uporabite tudi paradižnikovo mezgo, če se poda k receptu.
Dodajanje škroba
Sestavine, ki vsebujejo škrob lahko pomagajo absorbirati odvečno sol. Uporabite krompir, riž ali testenine. Dodajte jih juhi ali omaki in med kuhanjem bodo vsrkali nekaj soli. Ko so kuhani, jih odstranite iz juhe in uporabite kot prilogo.

Uporabite kislino
Če recept dopušča, dodajte majhno količino limoninega soka ali jabolčnega kisa. S tem boste uravnovesili slanost, vendar bodite pozorni, da juhe ne zakisate preveč.

Mlečni izdelki ali smetana
Presoljeni jedi dodajte mlečne izdelke. Če je to primerno za recept vaše juhe, lahko kanček mleka, smetane ali jogurta ublaži slanost.
Ti triki lahko ublažijo slanost vaše jedi. Da bi se v prihodnosti izognili pretiravanju s soljo, si sproti beležite količine soli, ki ste jih dodali v recepte.
Foto: freepik.com
Pustite odgovor