High angle view sea salt coming out of salt shaker on orange background. horizontal

Ste ponesreči presolili juho? Tukaj je nekaj nasvetov, kako jo popraviti

Ponesreči presoljena juha, omaka ali enolončnica je zelo pogosta nesreča v kuhinji. Brez skrbi, za vas imamo nekaj trikov, kako rešiti presoljeno jed.

Foto: pexels.com

Redčenje

Najpreprostejši način za zmanjšanje slanosti juhe je, da dodate več nesoljene tekoče osnove ali vode. Lahko pa uporabite tudi paradižnikovo mezgo, če se poda k receptu.

Dodajanje škroba

Sestavine, ki vsebujejo škrob lahko pomagajo absorbirati odvečno sol. Uporabite krompir, riž ali testenine. Dodajte jih juhi ali omaki in med kuhanjem bodo vsrkali nekaj soli. Ko so kuhani, jih odstranite iz juhe in uporabite kot prilogo.

Foto: pixabay.com

Uporabite kislino

Če recept dopušča, dodajte majhno količino limoninega soka ali jabolčnega kisa. S tem boste uravnovesili slanost, vendar bodite pozorni, da juhe ne zakisate preveč.

Foto: pexels.com

Mlečni izdelki ali smetana

Presoljeni jedi dodajte mlečne izdelke. Če je to primerno za recept vaše juhe, lahko kanček mleka, smetane ali jogurta ublaži slanost.

Ti triki lahko ublažijo slanost vaše jedi. Da bi se v prihodnosti izognili pretiravanju s soljo, si sproti beležite količine soli, ki ste jih dodali v recepte.

Foto: freepik.com