Zadnje poletne dni si po navadi rezerviramo za pripravo domače marmelade. Recept je zelo preprost, lahko pa ga izboljšamo z uporabnimi triki in nasveti.

Triki za izboljšanje domače marmelade
Zrelo in kvalitetno sadje: Prvi korak za pripravo odlične domače marmelade zajema izbiro sadja, ki ga bomo uporabili. Izberite zrelo in kakovostno sadje za najboljše rezultate domače marmelade.
Uravnotežite sladkost marmelade: Pri sladkanju domače marmelade bodite previdni, da je ne posladkate preveč. Svetujemo, da sladkor dodajate postopoma in sproti preizkušate sladkost marmelade. Upoštevajte tudi to, da je nekatero sadje lahko naravno slajše in bo zato marmelada potrebovala manj dodatnega sladkorja.
Sveže sestavine: Pri pripravi marmelade uporabite sveže sestavine. Uporabite domače sveže sadje, sveže iztisnjen limonin sok in sveže začimbe in zelišča z domačega vrta.

Pektin: Pektin je naravno zgoščevalno sredstvo, ki ga dodajamo marmeladi, da dobimo želeno konsistenco. Nekatero sadje, kot so jabolka in citrusi vsebujejo veliko naravnega pektina, zato ga marmeladi dodajamo v manjših količinah, kot ga dodajamo marmeladi iz jagod ali breskev, ki naravno vsebujejo manj pektina.
Kuhanje na pravi temperaturi: Ustrezna temperatura pri kuhanju marmelade mora znašati 104 °C. Za natančno odčitavanje uporabite termometer za slaščice. Če marmelado kuhamo predolgo, bo ta postala preveč lepljiva, v obratnem primeru pa preveč tekoča.
Shranjevanje: Marmelado shranjujemo v steriliziranih zatesnjenih kozarcih v hladnem in temnem prostoru. Ustrezno zaprta marmelada vam bo zdržala tudi do enega leta.

Z vsakim poskusom kuhanja marmelade boste izboljšali svoje znanje in pripravili okusne končne izdelke, ki ustrezajo vašim okusom.
Foto: pixabay.com