Naravni konzervans: Živilo, ki ga imamo vsi doma

Soda bikarbona je živilo, ki je prisotno v vsakem gospodinjstvu. Je vsestransko uporabna, med drugimi jo lahko uporabimo tudi kot naraven konzervans za ohranjanje svežine nekaterih živil. Uporaba sode bikarbone kot alternativa kemičnim konzervansom je odlična za naše zdravje.

Foto: pixabay.com

Nekatera živila ob stiku z zrakom oksidirajo, zato se njihova barva spremeni v rjavo. Takšna živila so na primer jabolka, krompir, artičoke in avokado. Soda bikarbona lahko sadju ali zelenjavi pomaga ohraniti strukturo in barvo.

Pripravite domač konzervans. Potrebujete le 2 žlički sode bikarbone in 1 skodelico vode. V raztopino pomočite živila, ki so nagnjena k porjavitvi, da upočasnite oksidacijo.

Sodo bikarbono je zelo uporabna tudi pri mehčanju mesa. Če jo nanesemo na trši kos mesa, se bo ta zaradi dviga pH-ja zmehčal. Da se izognete neželenim okusom po sodi, meso pred peko sperite.

Foto: pexels.com

Čeprav je lahko soda bikarbona koristen naravni konzervans, je pomembno, da jo uporabljamo v pravih razmerjih, da se izognemo nezaželenim okusom in teksturi hrane.

Foto: pexels.com