Vsi smo že slišali za tradicionalen recept za pripravo marmelade, ki vključuje kuhanje sadja, sladkorja in pektina, da dobimo gosto in mazljivo konsistenco. Obstaja še hitrejši in preprostejši način priprave marmelade, ki ne vključuje kuhanja.

Jagodna marmelada brez kuhanja
Potrebujete jagode, javorjev sirup, chia semena, vaniljo in limono. Jagode dobro operite in jim dodajte javorjev sirup, limonin sok, chia semena in malo vanilje. Vse skupaj zmiksajte v kuhinjskem robotu, da dobite mazljiv namaz. Počakajte nekaj minut, da chia semena nabreknejo in zgostijo marmelado in postrezite. Dober tek!
Chia semena delujejo kot naravno zgoščevalno sredstvo, saj absorbirajo tekočino in marmeladi dajo “želejasto “teksturo. Limonin sok pa uravnava okuse marmelade in deluje kot naravni konzervans.
Če se vam zdi, da je marmelada preredka, ji dodajte več semen chia. Če pa se vam zdi pregosta, jo lahko razredčite z malo vode. Po želji lahko dodate še več javorjevega sirupa ali drugega sladila, da bo marmelada ugodila vašim brbončicam.

Marmelado hranite v hladilniku in jo porabite v nekaj dneh.
Foto: freepik.com