Jar with fresh honey over white background

Tako preprosto je: Kako prepoznati pravi med?

Ponujajo nam različne vrste dražjega, cenejšega meda. Toda, kako kupiti pravega, kako vedeti, da je med naravni, brez odvečnih dodatkov in primesi? Povsem enostavno!

»Lažni med« je enake barve in okusa, kakor pravi, narejen pa je iz gostega sladkornega sirupa z okusom po cvetlicah. V resnici ga je naredil človek, niso ga nabrale čebele, prodaja pa se kot med, ki ne kristalizira.

Pri proizvodnji nepravega medu se najpogosteje uporablja koruzni sirup in melasa. Da se iz koruznega sirupa naredi medu podobna snov, ga je potrebno segreti, zaradi tega pa nastaja hidroksimetilfurfural, to je snov, ki je lahko toksična. Njeno prisotnost lahko odkrijemo le z laboratorijskimi testi.

Umetni med proizvajajo tudi iz pravega medu, dodajo pa mu sladkor in nekatere kisline.

Med kristalizira

Eden najbolj gotovih pokazateljev, da med ni pravi, je ta, da na njem piše, da ne kristalizira. Kristalizacija je namreč popolnoma naravna stvar. Če vas moti kristalizacija medu, ga lahko nazaj v tekoče stanje spravite enostavno: segrejete ga do 45 stopinj Celzija. Te meje pa ne smete preseči, v nasprotnem bo izgubil vse zdravilne lastnosti.

Pravi med

Ko kupujete med, preberite iz česa je sestavljen. Ne sme vsebovati nobenih dodatnih sladil ali vode. Še najbolje je, da ga kupite od lokalnega čebelarja.